Werken in meerdere Office 365-tenants met behulp van browserprofielen

Met het tempo van de wereldwijde adoptie van Office 365, zullen veel beheerders onvermijdelijk in een positie komen waarin ze meer dan één tenant tegelijk moeten beheren. Bij beheer op schaal staat Power shell verificatie toe voor meerdere tenants met verschillende Power shell-instanties. Veruit de meest gebruikelijke manier om met meerdere Office 365-tenants en -accounts te werken, is echter via browsers die zijn verbonden met de werkbelastingbeheerportals. Dit geldt ook voor eindgebruikerstoegang tot Office 365-applicaties, waarbij client-apps niet goed werken met meerdere accounts.

Een probleem met het beheren van meerdere tenants via webportals is dat het lastig is om tussen tenants te schakelen nadat ze zijn geverifieerd. Om herauthenticatie af te dwingen, is het noodzakelijk om volledig uit te loggen en alle browservensters te sluiten. Gelukkig zijn er profielopties beschikbaar in de meeste moderne browsers om deze uitdaging aan te gaan. In dit artikel leg ik uit hoe je profielen gebruikt om Office 365-workloads te beheren met Microsoft Edge, Mozilla Firefox en Google Chrome.

Meerdere browsers, gastmodus en privé browsen

Alvorens in profielopties te duiken, is het de moeite waard om enkele andere manieren te noemen om op korte termijn toegang te krijgen tot andere accounts (dwz bij het uitvoeren van tijdelijk werk met een ander account dan het uwe). Verschillende browsers kunnen bijvoorbeeld tegelijkertijd zijn aangemeld bij verschillende tenants. Dit betekent dat u zich kunt aanmelden als contoso.com in Microsoft Edge terwijl u zich aanmeldt bij de Fabrikam.com-tenant via Google Chrome. Houd er rekening mee dat deze oplossing op de lange termijn beperkt is, omdat u uiteindelijk geen browsers meer heeft om in te loggen.

Privé (incognito) browsen en de gastmodus kunnen op dezelfde manier worden gebruikt voor kortetermijnwerk. Het starten van een privébrowsersessie of een gastprofiel zorgt voor een schone browsersessie die tokens of gegevens niet blijvend opslaat nadat deze is gesloten. Dit is een uiterst nuttige methode om in te loggen als een beheerdersaccount, omdat het ervoor zorgt dat er geen wachtwoorden of toegangstokens in de cache rondslingeren nadat u klaar bent.

Elke browser heeft een andere naam voor deze modi, maar ze werken allemaal erg op elkaar, de namen van elke modus voor alle browsers worden weergegeven in Tabel 1:

Tabel 1: Naamgeving voor gast- en privémodi verschilt per browser.

Hoewel de gast- en privémodus erg op elkaar lijken, zijn er enkele kleine verschillen om op te letten. Namelijk, privémodi zullen bladwijzers, instellingen en snelkoppelingen, enz. beschikbaar maken vanuit het hoofdbrowserprofiel waar gastmodi deze instellingen niet overdragen, en dat is hoe u begint met een leeg profiel.

Door profielen te gebruiken, kunt u een afzonderlijke container maken voor elke accountcontext, waarbij authenticatietokens, favorieten, bladwijzers, enz. worden gescheiden. Met andere woorden, u kunt met één enkele browser tegelijkertijd verbinding maken met verschillende accounts in verschillende tenants. Dit maakt het heel eenvoudig om in meerdere tenants te werken en er naar believen tussen te schakelen zonder geopende pagina’s te verliezen door de browser te sluiten. De configuratie van profielen verschilt enigszins, afhankelijk van uw voorkeursbrowser, dus ik beschrijf het proces voor elk van de drie belangrijkste hieronder.

Microsoft Edge-profielen

Microsoft Edge biedt ondersteuning voor profielen in de browser. Elk profiel kan worden gekoppeld aan een ander Microsoft- of Office 365-account, waardoor u eenvoudig tussen tenants kunt wisselen. Standaard maakt Edge bij het eerste gebruik een nieuw profiel. Als u zich aanmeldt bij dit profiel (Afbeelding 1), kunnen instellingen op meerdere computers worden gesynchroniseerd met behulp van een persoonlijk of werk- en schoolaccount. Indien gewenst kan het profiel ook gebruikt worden zonder in te loggen:

Werken in meerdere Office 365-tenants met behulp van browserprofielen
Afbeelding 1: Aanmelden bij Edge met een Microsoft-account.

Zodra het eerste profiel is aangemeld, kunt u extra profielen maken voor verschillende accounts met behulp van de optie “Profiel toevoegen”. Deze profielen kunnen vervolgens tegelijkertijd worden geopend om voor meerdere tenants te werken door het profielmenu te openen en het juiste profiel te kiezen:

Werken in meerdere Office 365-tenants met behulp van browserprofielen
Afbeelding 2: Er kan eenvoudig tussen meerdere profielen worden gewisseld.

Google Chrome-profielen

Google Chrome-profielen lijken erg op Edge-profielen. Vanuit het profielmenu kan het initiële profiel worden aangemeld met een Google-account. Extra profielen worden aangemaakt met de knop “Toevoegen”. Net als bij Edge-profielen kan elk profiel worden ingesteld zonder een aangemeld account en vervolgens worden gebruikt voor de relevante huurders, zoals weergegeven in afbeelding 3:

Werken in meerdere Office 365-tenants met behulp van browserprofielen
Afbeelding 3: Meerdere Chrome-profielen gebruiken.

Mozilla Firefox-containers

Standaard heeft Firefox geen profieloptie en werkt het alleen met één account. Om deze functionaliteit in te schakelen, kunt u de add-on “Firefox Multi-Account Containers” installeren. De add-on is te downloaden van de Mozilla-add-onsite en eenmaal geïnstalleerd, kan worden geconfigureerd vanaf de Firefox-werkbalk rechtsboven op de pagina:

Werken in meerdere Office 365-tenants met behulp van browserprofielen
Afbeelding 4: Klik op “Aan de slag” om de eerste container in te stellen.

Firefox-containers gebruiken Firefox-accounts om in te loggen en gegevens te synchroniseren, en kunnen net als bij Chrome en Edge zonder account worden gebruikt. Firefox maakt standaard containers voor Persoonlijk, Werk, Bankieren en Winkelen, maar u kunt deze desgewenst wijzigen. Selecteer in het containermenu “Containers beheren” om de bestaande containers te bewerken en indien nodig nieuwe toe te voegen:

Werken in meerdere Office 365-tenants met behulp van browserprofielen
Afbeelding 5: Containers beheren in Firefox.

Een verschil tussen Firefox en de andere browsers is dat elke container wordt geopend als een tabblad binnen dezelfde browserinstantie. De containernaam is gemarkeerd aan de rechterkant van de adresbalk en wordt weerspiegeld in de kleur van de tabomtrek zoals hieronder weergegeven in Afbeelding 6:

Werken in meerdere Office 365-tenants met behulp van browserprofielen
Afbeelding 6: Meerdere Firefox-containers openen als afzonderlijke tabbladen.

Elke container werkt onafhankelijk en kan worden gebruikt om tegelijkertijd toegang te krijgen tot meerdere accounts zoals bij profielen.

Profielen en containers zijn een geweldige manier om met meerdere tenants en accounts te werken zonder omslachtige uitlogprocessen en het sluiten van browsers. Browsers behandelen profielen iets anders, maar de eindstatus is hetzelfde, een gemakkelijke manier om meerdere accounts in één browser te beheren. Profielen zijn ook persistent en hebben dus hun eigen geschiedenis en bladwijzers die erg handig kunnen zijn bij het werken op schaal tussen tenants. Mijn voorkeur gaat uit naar Microsoft Edge omdat het goed integreert met Office 365. Zowel Chrome als Firefox kunnen echter zonder problemen worden gebruikt.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Cnvplezierinwerk
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart